İnfüzyon tedavisi, bir damara yerleştirilen ve sabitlenen steril bir kateter kullanılarak ilaç verilmesidir.
İnfüzyon tedavisindeki modern gelişmeler sayesinde, ciddi hastalıkları olan kişiler damar içine ya da deri altı yöntemleri ile olarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
İnfüzyon tedavisi, ağızdan alınan ilaç tedavisine bir alternatiftir. Bu tedavide ilaçlar genellikle bir hastanın damarına verilir. Bu tedavi seçeneği uzun süredir kullanılmaktadır. Giderek artan bir şekilde, infüzyon tedavisi, ayakta tedavi sağlık hizmetleri ortamlarında, kliniklerde uzman hemşireler tarafından uygulanmaktadır.
İnfüzyon tedavisi, IV tedavisi olarak da bilinir. ilaçların bir iğne veya kateter yoluyla doğrudan bir damara uygulanmasını ifade eder. (İlaçların intravenöz olarak uygulanması). Bu, doğrudan hastanın koluna bir iğne enjekte edilerek yapılır. Direkt kan dolaşımına ilaç, antibiyotik ve hidrasyon sağladığından kronik hastalıkların tedavisinde çok daha verimlidir. Sonuç olarak, daha yüksek bir emilim oranı vardır.
İnfüzyon tedavisi, kronik durumları nedeniyle ağızdan ilaç almak zor, rahatsız veya imkansız hale gelen hastalarda, yeni ameliyat geçirmiş kişilerde, ağızdan alınan ilaçlara yanıt vermeyen kişilerde iyi bir seçenektir.
İnfüzyon, küçük bir tüpe takılı bir iğnenin doğrudan hastanın kol damarlarından birine enjekte edilmesiyle uygulanır.
Bir IV veya kateter aracılığıyla;
İnfüzyon terapisi kullanılarak sürekli olarak tedavi edilen birçok hastalık durumu ve enfeksiyon örneği vardır. Bu, farklı kanser türlerini, gastrointestinal sistem enfeksiyonlarını, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve enflamatuar bağırsak hastalığını içerir.
İnfüzyon süreci tipik olarak bir saat sürer, ancak bu değişiklik gösterir. Bu terapi sırasında geçen süre, uygulanan ilacın türüne ve ayrıca tedavi edilen hastalık veya enfeksiyonun türüne bağlıdır. Bazı ilaçlar daha uzun süreli infüzyon gerektirirken bazıları kısa sürer.