Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Polikliniğimizde yapılan geleneksel ve tamamlayıcı tedavi uygulamalarından birisi de PRP tedavisidir.
Maraş Sağlık olarak modern tıbbi uygulamalarla geleneksel tıp yöntemlerini birleştirerek, hasta insanların sağlıklarına kavuşmalarına, sağlıklı insanların da daha hastalıklardan korunmalarını sağlamak için çalışıyoruz
Uyguladığmız tedavi yöntemleri bilimsel olarak ispatlanmış ve modern tıbba alternatif değil aksine tamamlayıcı nitelikte uygulamalar olup uzman hekimler tarafından hijyenik şartlarda yapılmaktadır.
PRP (Platelet Rich Plasma), platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasına verilen yöntemin kısaltılmış ismidir. Bu yöntemde uygulamanın yapılacağı kişiden kan alınır, steril ortamda santrifüj edilerek plateletten zengin plazma elde edilir. Bu plazma enjeksiyon yoluyla deri içine verilebilir veya lazer, roller uygulamaları sonrası uygulanabilir.
PRP NEDİR ?
PRP özellikle son 5 yıldır giderek artan bir şekilde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış yeni ve doğal bir tedavidir. Başlangıçta daha çok kozmetik ve anti-aging amaçlı kullanılmış olsa da son dönemlerde özellikle kas iskelet sistemi hastalıklarında da kullanılmaya başlamıştır. PRP, trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kan hücrelerinden hazırlanmaktadır.
PRP Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Diz kireçlenmeleri (Gonartroz): Genelde birer ay aralarla 3 kez uygulanır.
Kronik tendinitler (tenisçi dirseği, golfçü dirseği): Genelde bir kez uygulanır.
Tendon yaralanmaları (aşil tendiniti, adduktor tendinit, sporcu yaralanmaları): Duruma göre 1-3 kez uygulanır.
Omuz tendon yırtıkları: Duruma göre 1-3 kez uygulanır.
PRP Vücutta Nasıl Etki Eder?
Trombosit temelde kanın pıhtılaşmayı sağlayan elemanı olup içeriğinde büyüme faktörü ve bazı doğal koruyucu maddeler içerir. Trombositten zenginleştirilmiş plasma sıvısı doğal bir ilaç gibi etki gösterir. Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini hızlandırır.
PRP genel cerrahi, plastik cerrahi ve ortopedinin değişik alanlarında uygulanmıştır. Bunlar içinde ortopedik kullanımları birkaç başlık altında özetlenebilir.
1.Kronik tendinopatiler: Tenisçi dirseğinde PRP uygulamaları ile %79-93 oranında başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu oran kortizon uygulaması ile elde edilen sonuçlardan biraz daha iyidir, ayrıca kortizon uygulamasının dezavantajlarından kaçınılmış olur. Benzer şekilde aşil tendon hastalıklarında, kronik patellar tendon v yaralanmalarında ve plantar fascitis hastalığında PRP uygulamaları \ile % 80 civarında başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Bu hasta grubunda istirahat, ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri iie yeterli sonuç-alınamayan durumlarda PRP tercih edilmelidir.
2. Diz bağ yaralanmaları: Sporcularda sık görülen iç yan bağ yaralanmaları sonrası PRP enjeksiyonları ile daha hızlı iyileşme ve daha kısa sürede spora dönüş olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
3. Kas yaralanmaları: Yine sporcularda görülen kas çekmeleri veya kas içi kanamalarda PRP enjeksiyonları ile daha hızlı spora dönüş bildirilmiştir.
4. Osteoartrit (Kireçlenme): Diz eklemindeki osteoartritin erken evrelerinde PRP enjeksiyonları ile 6 ay süreyle hastaların ağrılarında azalma ve fonksiyonlarında düzelme olduğu bildirilmiştir. Ancak PRP tedavisi hastalığın doğal seyrini değiştirmez ve var olan aşınma ve yıpranmayı geri döndüremez. Karşılaştırmalı çalışmalarda PRP enjeksiyonlarının hyalüronik asit enjeksiyonlarına göre biraz daha üstün olduğu gösterilmiştir.
5. Kıkırdak onarımına destek olarak: Genç hastalardaki kıkırdak yaralanmalarının tedavisi halen önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde hasarlı eklem kıkırdağını orijinal mimari yapısı ve biyolojik özellikleri ile yeniden oluşturmak mümkün değildir. Bir çok tedavi yöntemi ile oluşturulan tamir dokusunun kalitesini artırmak için PRP uygulamaları gündeme gelmiştir. Kıkırdak onarımında kullanılan ve matriks adı verilen biyolojik örtüler, içlerinde hücrelerin gelişmesi ve kıkırdağa dönüşmesi için uygun ortamı sağlayan sentetik ve eriyebilen yapılardır. Bu matrikslerle beraber PRP veya kemik iliği konsantresi uygulamaları ile, daha yüksek kalitede bir onarım dokusu elde edilebileceği gösterilmiştir. Günümüzde PRP'nin en çok üzerinde çalışılan ve en heyecan verici alanı budur.
6. Cerrahi sırasında yardımcı olarak: Çeşitli çalışmalarda PRP'nin jöle şeklindeki formu, diz protezi, omuz kas kopmalarının tamiri ve ön çapraz bağ onarımlarında kullanılmıştır. Ameliyat sonrası kanamayı azaltmasına rağmen, sonuçlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilememiştir.