Yaşam tarzınız sağlığınızı da belirler

Yaşam tarzınız sağlığınızı da belirler

Uzman Fzt. Hakan Özdemir

Değerli okuyucularımız bugün size Maraş Polikliniği hekimlerinden Akupunktur Uzmanı Dr. İsmail Maraş hocamızın bağırsakta gaz şişkinlik, alerji ve gizli alerjiyle ilgili bilgilerinden bazı özetler sunacağız:

Der ki Dr. İsmail Maraş hocamız "İnsan her ne kadar mükemmel bir makine ise de sadece parçalardan oluşan bir robot değildir. Elimize bir iğne battığında vücudumuzun tamamı zonklar. Dolayısıyla, içinde yaşadığı ortamda da insanı ve vücudun sistemlerini etkileyen birçok faktör vardır. Rahatsızlıklar ele alınırken bu faktörler de dikkate alınmalıdır"

Hocamızın anlatımını aktarmaya devam edersek. "İş ortamınız, işe gidip gelirken yaşadığınız şartlar, amir memur ilişkiniz, lavabo ve tuvaletlerin kullanışlılığı, meyve sebzeye uzak duruşunuz, yağından salçasına kadar yemeklerinizde kullanılan malzeme sizin hayatınızı doğrudan etkilen faktörlerdendir. Ayrıca öğrencilikten bu yana yaşam tarzınız, giyilen kıyafetler, oturulan mekânlar, arkadaş çevresi, temiz hava ve tatil gibi yüzlerce faktörün bünyemizi etkiler.

Bu faktörlerden, bize zevk vermeyen, kabul edemeyeceğimiz, istemediğimiz ama kabullenmek zorunda bulunduklarımız vücudun birçok sistemini olumsuz etkiler. Sindirim sistemi de bu etkileşimden payını alan en önemli sistemdir.

Duruş oturuş bozuklukları, hareketsizlik, iç sıkıntısı, stres, yorgunluk, yetersiz beslenme, kuru gıda alımı, sebze meyveden uzak durmak, su içmemek, gazlı içeceklere ağırlık vermek, tuvalet alışkanlığının olmayışı, temiz olmayan genel tuvaletler sebebiyle tuvaletini geciktirme veya eve saklama alışkanlığı hep sindirim sisteminin dengesini bozan sebeplerdendir.

Sindirim sisteminin düzenli çalışmayışı zamanla bağırsaklarda kabızlık, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklara yol açar...

Bağırsaklardaki bu düzensizlik aynı zamanda vücudun tüm organlarını da etkiler. Karaciğer enzimlerinin salgılanmasını, pankreası, midenin ince bağırsağın kan oksijen alış verişini, beyne oksijen gidişini, tansiyonu vb. hep olumsuz etkiler.

Hayat çocukluktan şekillenir

İnsanlar bu alışkanlıklara geceden gündüze geçer gibi hemen başlamaz elbet. Çocukluktan itibaren yavaş yavaş bir hayat tarzı oluşur. Örneğin annenin çocuğuna tembihi vardır:

"Aman kirli tuvalete gitme!" Anne haklıdır. Kaldı ki bugün Pandemi sebebiyle okullara bile gidilememektedir. Biz yine de normal eğitim ve öğretim durumuna göre hassasiyeti anlatmaya çalışalım.

Çocuk da tuvaletini eve saklar. Veya şartlar gereği bazı çalışanlar hiç sulu yemek yiyemez. Kimisi sürekli masa başı iş yapmak zorundadır. Örneğin borsa takip eden bir broker tuvaleti geldiği halde tutar. Ve artık bu hal onun yaşam tarzı olur.

Ama bir zaman sonra bu hal, kabızlığa, gaz ve şişkinliğe sebep olur. Doktora gidildiğinde ise yapılan tahlil tetkik röntgen vs. sonucunda bile önemli bir şey bulunmaz...

Oysa bu hal kişinin iş verimini düşürür, zamanla çarpıntı, halsizlik, kulakta çınlama, boyunda rahatsızlık, gerilim, yüksek tansiyon gibi durumlara sebep olur

Bu kişilerin yapması gereken tek şey, bu konuda destek alarak yaşam tarzlarını kendi sağlığına göre yeniden ayarlamaya çalışmaktır.

Bir de yemesine içmesine, yaşam tarzına özen gösterdiği dikkat ettiği halde vücutta gaz şişkinlik gibi şikâyetler oluşan kimseler vardır. Bu kişilerde genelde korkulacak endişe edilecek, ciddi bir hastalık belirtisi sayılacak bir durum yoktur.

Organik bir hastalık düşünülebilir. Örneğin mide ülseri, kalın bağırsaktaki bir kolit, karaciğerdeki yağlanma, enfeksiyona bağlı rahatsızlık, pankreasın yeterli salgıyı salgılamaması, ilaç alımına bağlı olarak bu organların çalışmalarındaki düzensizlik gaz ve şişkinliğe sebep olacak etkenler arasında sayılabilir.

Böylesi durumlarda, kişinin normal yaşam tarzını gözden geçirmesi, ani değişiklikler varsa sebeplerini bulup ona göre tedbirini alması, ilaç kullanmak durumundaysa onu doktoruyla konuşarak sentetik ilaç yerine muadili herhangi bitkisel bir ilaç kullanma ihtimali var mı onu araştırması istenebilir.

Bir de kişinin bütün dikkatine rağmen, yaşam tarzındaki düzene ve hoşluğa rağmen bağırsaklarında gaz şişkinlik kabızlık gibi düzensizlikler varsa ve yapılan tahlil tetkik röntgen vs. sonucunda da net bir bulgu elde edilemiyorsa, o şahısta gizli alerjik bir bünye olduğu akla getirilmelidir. Gizli alerji olup olmadığımızı anlamak için bunun yanında birkaç ipucu daha verilebilir.

Gizli alerji konusuna dikkat

Örneğin yukarıda anlattığımız gibi, "Yıllardır doktora gidiyorum bir şey çıkmıyor ama bende gaz ve şişkinlik oluyor" diyorsanız,

"Kış hadi neyse yazın bile ellerim ayaklarım üşüyor, geceleri çorapla yatmak zorunda kalıyorum" diyorsanız,

Sıcak ortama girdiğinizde rahatlayıp, soğuğa çıktığınızda aniden vücudunuzda tepki oluşuyorsa sizde gizli alerji olduğundan söz edebiliriz.

Birçok rahatsızlığın temelinde gizli alerji olduğu halde bu durum genelde hep gözden kaçar. Oysa ümmin sisteminin dengelenmesi açısından çok önemlidir.

Bir şahsın boyun bölgesi iyi çalışırsa, gastrointestinal sistem iyi çalışırsa, ümmin sistemi iyi çalışırsa (ki alerji bununla alakalı) o kişinin sağlık durumu genelde iyidir.

Ancak kendini bu konularda iyi hissetmeyen kimselerin tedavisinde tıbbi yöntemlere ilaveten, bitkisel tedavilerin, ayurveda, akupunktur gibi yardımcı tedavilerin de önemli bir yeri olduğunu söylemeliyiz. Böylece hastanın gizli alerji de dâhil, vücudun ümmin sistemini dengelemesine yardımcı olunur. Boyun ve bel bölgesindeki kasların gevşemesi, sinirlerin rahatlaması, kan dolaşımının artması sağlanır. Sindirim sisteminin düzensizlikleri büyük ölçüde sorun olmaktan çıkartılır."

 

Bu yazı 23.09.2020 tarihinde İttifak Gazetesinde yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız:

 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon Nedir?

13.03.2023 12:34:16

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, bir hastanın fiziksel fonksiyonunu, hareketliliğini ve yaşam kalitesini geri kazandırmaya ve artırmaya yardımcı olan sağlık disiplinleridir.

Devamı

Osteopati Nedir?

13.03.2023 12:33:50

Osteopati, kas-iskelet sistemi ve genel sağlık ve refah arasındaki ilişkiye odaklanan, manüel tıpın bir türüdür.

Devamı

Manuel Terapi Nedir

13.03.2023 12:33:42

Manuel terapi, fizyoterapistlerin kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis etmek ve tedavi etmek için kullandığı elle yapılan bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Pilates Nedir?

13.03.2023 12:29:36

Pilates, temel kas gücünü, esnekliği ve beden kontrolünü odak alan, düşük etkili bir egzersiz yöntemidir.

Devamı

Reformer Pilates Nedir?

13.03.2023 12:29:14

Reformer Pilates, direnç temelli egzersiz yapmaya izin veren bir ekipman olan Pilates reformer kullanarak yapılan bir Pilates türüdür.

Devamı

Schroth Terapisi Nedir?

13.03.2023 12:28:57

Schroth terapisi, omurganın yan eğrilikleri ile karakterize edilen skolyozu tedavi etmek için kullanılan özel bir fizik tedavi yaklaşımıdır.

Devamı

Bilgi ve randevu için bu formu doldurup gönderiniz. Uzmanlarımız size dönüş yapacaklardır.

...

İletişim Formu

BENİ ORAYA GÖTÜR B.Çamlıca / İstanbul

ARAYIN
WhatsApp